Istoric

Revederea absolvenţilor Seminarului Special de la Curtea de Argeş, promoţia 1968-1971

Email Imprimare

Tezaurul Bisericii şi al Neamului Românesc

revederea absolvenţilor Seminarului - promoţia 1968-1971

Astăzi, 18 august 2011, la Sala Manole din Curtea de Argeş, a avut loc revederea absolvenţilor Seminarului Special de la Curtea de Argeş, promoţia 1968-1971.

Înfiinţat de Părintele Patriarh Justinian, cu menirea de a forma preoţi pentru Transilvania şi Banat, Seminarul Special de la Curtea de Argeş a format trei serii de slujitori ai Sfintelor Altare. În prima serie au absolvit 123 persoane dintre care, cei rămaşi în viaţă şi care au putut, s-au reîntâlnit în Cetatea Basarabilor.

După Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a primit în Sala Manole. A fost prezent şi Părintele Vicar Patriarhal Constantin Pârvu, sprijinitorul Părintelui Patriarh Justinian la înfiinţarea acestui seminar.

Email

Seminarul Teologic din Curtea de Argeș

Email Imprimare PDF

Pr.Prof. Sabin Stancu

Seminarul Teologic "Neagoe Vodă" este reînfiinţat la data de 1 septembrie 1991" pentru argeşeni" de către Chiriarhul locului" Înaltpresfiniţul Părinte Calinic" Arhieppiscopul Argeşului şi Muscelului" cu statut de Seminar Teologic Ortodox" cu durată de 5 ani de studiu.

În perioada 1991-1994 Seminarul a funcţionat în spaţiul oferit de Grupul Şcolar Petrol din Piteşti.

În anul 1994 Seminarul Teologic de la Piteşti trece în lichidare" devenind secţia Seminarului "Neagoe Vodă" înfiinţat la Curtea de Argeş" în corpul B al grupului şcolar "Electro-Argeş".

Prin adresa Ministerului Învăţământului nr. 36872/1 din 12 octombrie 1994" s-a autorizat funcţionarea Seminarului Teologic Liceal "Neagoe Vodă Basarab" din Curtea de Argeş ca instituţie de învăţământ preuniversitar de cult Ortodox" având autoritate juridică din anul şcolar 1994-1995.

În iulie 1996 a absolvit prima promoţie a Seminarului "Neagoe Vodă" cu un efectiv de patru clase paralele (Piteşti şi Curtea de Argeş)" în total 155 de absolvenţi.

În anul 1996 s-au împlinit 160 de ani de la înfiinţarea Seminarului Teologic din Curtea de Argeş. Activitate se desfăşura în 11 clase de Seminar (500 cursanţi) şi 3 clase de cântăreţi bisericeşti la Şcoala "Chiril Popescu" din Domneşti" Argeş.

La data de 1 septembrie 1996" Seminarul Teologic "Neagoe Vodă" a primit şase săli de clasă şi două spaţii pentru cancelarie şi contabilitate în clădirea Grupului Şcolar Agricol "Dobrescu - Argeş" din Municipiul Curtea de Argeş unde funcţionează până în prezent.

În anul şcolar 1999-2000" în cadrul Seminarului Teologic "Neagoe Vodă" s-au constituit două clase de monahi cu profilul teologie pastorală" forma de învăţământ frecvenţă redusă" pentru monahii şi monahiile din Eparhia Argeşului şi Muscelului şi nu numai şi o clasă specială pentru elevi cu deficienţe.

În anul 2001" pe lângă profilul teologie pastorală" în cadrul Seminarului s-a organizat concurs de admitere pentru o clasă cu specialitatea patrimoniu cultural (restaurare şi pictură bisericească).

Activitatea seminariştilor de la această specialitate s-a remarcat prin numeroase premii primite la concursuri la nivel naţional" dar şi prin bogate expoziţii de pictură bisericească (icoane pe lemn şi pe sticlă).

În prezent" în cadrul Seminarului Teologic activitatea se desfăşoară în zece clase de studiu distribuite astfel:

- patru clase profilul teologie pastorală" organizate pe patru ani de studiu;

- Patru clase profilul patrimoniu cultural" organizate pe patru ani de studiu;

- O clasă profilul cântăreţi bisericeşti" cu trei ani de studiu;

- O clasă de monahi" frecvenţă redusă" cu patru ani de studiu.

Pr. Prof. Dr. Stancu SABIN

Ultima actualizare în Marţi, 02 Octombrie 2012 02:40

Studiu istoric - 160 ani de la înființare

Email Imprimare PDF

Studiu istoric, la 160 ani de la înfiinţarea, în oraşul Basarabilor, dătător de legi şi datini, a Seminarului Neagoe Vodă.

În cele ce urmează, ne propunem să facem o prezentare istorică a acestei şcoli teologice, având desigur în vedere şi alte aspecte şi implicaţii.

cladirea Seminarului Teologic Neagoe Voda Basarab

I. Situaţia politică a Ţărilor Române la începutul secolului al XIX-lea.

În aprilie 1828, Rusia, protectoarea creştinilor din Balcani, declară război Turciei. Armatele ţarului trec Prutul, ocupă Iaşii şi Bucureştii şi asediază Brăila, a cărei cetate e luată cu greu şi apoi rasă de pe faţa pământului, pe locul ei şi al oraşului vechi se ridică oraşul cel nou, după un plan sistematic, cu străzi concentrice şi radiale. Campania continuă în 1829, turcii sunt învinşi la Şumba, generalul Diebici trece Balcanii şi ajunge până aproape de Constantinopol. Pe frontul Caucazului, ruşii repurtează, de asemenea, victorii, iar pe mare flota turcă suferă o mare înfrângere încă de la 20 noiembrie 1827, în urma luptei de la Navenin cu flota franco-engleză . Învins atât pe mare, cât şi pe uscat, sultanul este nevoit să ceară pace, care se încheie în oraşul Adrianopol, la 2/14 septembrie 1829, având o mare însemnătate pentru noi.

Ultima actualizare în Marţi, 23 Octombrie 2012 07:32

Arhiepiscopia Argesului si Muscelului